Beni bu yazıyı yazmaya iten temel neden, muhtemelen iletişim camiasındaki tüm meslektaşların ortak sorunu. Bölümlerle ilgili bilgi almak için gelen öğrenci adaylarının cevaplanmasını istedikleri iki temel soru var. Birincisi, mezun olduklarında ne yapacakları, ikincisi de iş bulup bulamayacakları. Üniversite hocaları için ilk soruyu cevaplamak nispeten kolay da, ikincisi soruyu cevaplayabilmek bizim açımızdan çok zor. Ana akım medyanın hali de ortada.
Bu yazının konusu, iletişim fakültelerinin
öğrencilerine ne vaat ettikleri değil. Zaten iyi bir eğitim vermek dışında
yapılacak hiçbir vaadin gerçekçi olmayacağını belirteyim. Benim üzerinde durmak
istediğim konu, gazetecilik bölümlerini kimler seçmeli? Yani öğrenciler ne
bekliyor yerine, biz hocalar olarak nasıl bir gazetecilik öğrencisi bekliyoruz
üzerine yazmak istiyorum. Bu bakış açısının, gazeteciliği seçmeyi düşünen gençlere daha yararlı olacağına inanıyorum.
Kimler gazeteciliği seçmeli?
1. Edebiyatı seven, hikâye ve roman okumaktan zevk alan, yazmaktan mutlu olanlar seçmeli gazeteciliği. Çünkü gazeteciler her gün tarihin müsveddesini yazar, bugün yaşananların okunabilir bir hikâyeye dönüştürülmesi gazetecilerin işidir.
2. Meraklı ve şüpheci olanlar seçmeli gazeteciliği. Çevrelerinde olan biteni merak eden, öğrenmek isteyen, görünenin ardındakini sorgulayan, anlatılanı hemen doğru kabul etmeyip sorgulayan, yeni insanlarla tanışmaya can atan kişiler iyi gazeteci olmaktadır. Çünkü gazeteciliğin temelinde merak ve şüphe vardır.
3. Riski, belirsizliği sevenler seçmeli gazeteciliği. Gazeteci, herkesin koşarak uzaklaşmaya çalıştığı yere gitmeye çalışan kişidir. “Kaçırılan uçakta keşke ben de olsaydım” diyen, felaketin odağında olmaya koşan, savaş çıkmışsa savaş bölgesine gitmeye can atan kişidir.
4. Soru sormaktan çekinmeyenler seçmeli gazeteciliği. Gazetecilik büyük ölçüde soru sorma, hatta doğru soruları, doğru zamanda ve karşısındakinin kim olduğuna aldırmadan sorabilme mesleğidir. Sormalı ki haberde cevapsız soru kalmasın, toplum merak edilen soruların yanıtını öğrenebilsin.
5. Özveride bulunmaktan kaçınmayacak kişiler seçmeli gazeteciliği. Gazeteci, toplum yararı adına kendi çıkarlarını ikinci plana atabilecek, gerektiğinde her tür baskıya ve yanlış yönlendirmelere direnebilecek kişiliğe sahip olmalıdır.
6. Her koşulda doğruyu söylemekten ve yazmaktan geri durmayacak kişiler seçmeli gazeteciliği. Gazeteci, mağdur konumdaki insanlara zarar vermeden doğruları söyleyebilmeli, gerçekleri eğip bükmemeli, sessizlerin sesi olmayı bütün değerlerin üzerinde tutabilmelidir.
7. Vicdanlı kişiler seçmeli gazeteciliği. Acıma duygusu yüksek gazeteciler çevrelerinde gördükleri haksızlıklarla mücadele ederler, haksızlıkların giderilmesi için çaba gösterirler.
8. Israrcı, sabırlı ve dirençli kişiler seçmeli gazeteciliği. İlk denemede başarısız olup geri çekilen kişiden iyi gazeteci olmaz. Gazeteci kafasına koyduğu haber kaynağıyla konuşabilmek için gerekirse aylarca çaba gösterir, sabırla sonuca odaklanır.
9. Türkçeyi iyi kullanan, ana dilini kalemine başarıyla yansıtanlar seçmeli gazeteciliği. Çokça dil bilgisi hatası yapan gazeteciler editörler için taşıması zor bir yüktür.
10. En az bir yabancı dil bilen, dünyayı tanıyan, genel kültür düzeyi yüksek, aktüaliteyi izlemeyi zevk edinenler seçmeli bu mesleği. Gazetecilik her şeyi bilen değilse de her bilgiye yakın olan ve bilgiye ulaşmanın yolunu bilen insanların mesleğidir.
11. İnsan haklarını gözetenler, hayvanları, doğayı, çevreyi dert edinenler ve onlar için mücadele edebilenler seçmeli gazeteciliği.
12. Masa başında ömür tüketmek istemeyen, hareketli bir yaşam isteyen, yeteneğine güvenen, kariyer planlamasında kendi yolunu kendi açabilecek gençler seçmeli gazeteciliği.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder